Fibromen (steelwratten)
Wat zijn fibromen (steelwratten)?
Fibromen, in de volksmond ook wel steelwratten genoemd, zijn zachte, goedaardige huiduitstulpingen in de vorm van een steeltje of bobbeltje. Een fibroom is zacht en gemakkelijk te bewegen. Ze ontstaan met name onder de oksels, borsten, hals of nek. In de meeste gevallen hebben fibromen dezelfde kleur als de omliggende huid. Een fibroom kan ook voorkomen in een donkerdere variant. Fibromen zijn echter altijd lichter dan moedervlekken en zijn op die manier dan ook makkelijk te onderscheiden. De grootte van een fibroom varieert tussen de 1-2 millimeter tot wel 2-3 centimeter. Ze kunnen in enkele vorm voorkomen, maar ook me tientallen tegelijk.
Hoe ontstaan fibromen?
Het is nog onduidelijk hoe fibromen precies ontstaan. Er is dus te weinig bekend om ze te voorkomen. Wel bekend is dat fibromen ontstaan door een verstoring in het vetweefsel. Fibromen kunnen bij iedereen voorkomen, hoewel ze vaker ontstaan bij volwassenen. Genetisch aanleg, leeftijd, overgewicht, hormonen, schuring met kleding, contact met sieraden of een slecht genezen wondje kan een rol spelen bij het ontstaan.
Is het besmettelijk?
Ondanks de naam “steelwratten” horen fibromen eigenlijk niet thuis in de wrattenfamilie. Zo zijn “steelwratten”, in tegenstelling tot gewone wratten, niet besmettelijk. Ze zijn ook niet gevaarlijk of pijnlijk. Ze worden vooral als lastig ervaren. Vaak zijn ze ontsierend, kunnen ze gaan jeuken en door intensief contact me kleding zelfs geïrriteerd raken.
Verwijderen van fibromen
Fibromen kunnen verwijderd worden met de T-Away. De steelwratten worden van het omliggende weefsel losgemaakt. Een speciale USHF-impuls schroeit direct de behandelplaats dicht. Uiteraard wordt deze behandeling alleen uitgevoerd indien van goedaardige aandoeningen sprake is. Bij twijfel kan het nodig zijn dat u uw huisarts raadpleegt omtrent de aard van een aandoening.
Thuisverzorging
Bij bovengenoemde behandeling is het van belang dat u het behandelgebied thuis op de juiste wijze verzorgt om een snel en goed herstel te verkrijgen. De korstvorming duurt in de regel 10-14 dagen. In enkele gevallen kan het nodig zijn om, na afloop van de behandeling en ook thuis, het behandelgebied tegen irritatie van buitenaf te beschermen met een pleister of gaasje.
U dient met betrekking tot de verzorging van het behandelgebied rekening te houden met het volgende:
- U mag de huid 48 uur niet stimuleren door zon, warm wassen, sauna en alle andere zaken die de doorbloeding stimuleren.
- Geparfumeerde producten dient u te vermijden.
- Het behandelgebied moet u beschermen met een sunblock (beschermingsfactor 30).
- De korstvorming mag u op geen enkele manier verwijderen.
- Na 48 uur mag u de huid, indien nodig, camoufleren.
Schoonheidssalon Corporelle vindt u aan de Swarttouwhaven 2 te Barendrecht, in de wijk Carnisselande. Dit is nabij Heerjansdam, de Hoeksche Waard, Poortugaal, Rhoon, Ridderkerk en Rotterdam.